Program 2021. - 2025.

Sport i zdravlje

Tijekom mandata najviše se ulagalo u sportsku infrastrukturu. Tako je obnovljena atletska staza, ograđeno i obnovljeno pomoćno nogometno igralište, obnovljene su tribine i parket u sportskoj dvorani, izgrađen skate park, izgrađeno nekoliko igrališta u prigradskim naseljima, izgrađena nova sportska dvorana OŠ Ljudevita Modeca, itd.

U idućem razdoblju planira se nastaviti s obnovom i izgradnjom infrastrukture, posebice nadogradnjom i uređenjem gradskog stadiona, ali i izgradnjom još jedne sportske dvorane.

Gradski bazeni godinama su u najmu privatnog poduzetnika. Iako je bilo ponešto ulaganja posljednjih godina, u planu je napraviti novi ugovor te kompletno obnoviti bazene i popratne sadržaje. Također se planira vratiti kuglanu u prostorije u kojima je davno postojala no zbog privatnih je interesa izbačena.

Grad Križevci, kao i ostali dio Republike Hrvatske, ima sve veći udio staračkog stanovništva u odnosu na ukupan broj stanovnika. Iz tih razloga, nužno se nameće potreba za taj dio stanovništva osigurati što bolju zdravstvenu skrb, a isto tako uključiti taj dio stanovnika, koliko je moguće, u rekreativne aktivnosti.

Konkretne mjere

Izgradnja kuglane

Zbog interesa ugostitelja bivša gradska vlast dozvolila je u potpunosti gašenje križevačke kuglane. U novom ugovoru s najmoprimcem tražit ćemo vraćanje u funkciju križevačke kuglane.

Natkrivanje teniskih terena

Sve je više mladih i djece u Križevcima koji se bave tenisom. To pak postaje problem tijekom zimskih mjeseci. Natkrivanje najmanje jednog ili više teniskih terena planiramo ostvariti u idućem razdoblju.

Obnova šume Župentica

Nakon dobivene poučne staze oko jezera Čabraji, koja je trenutno u izgradnji, prijavljen je i projekt poučne i trim staze u park šumi Župetnica. Također je razriješen pravni spor oko starog lovačkog doma te je privatni investitor u izgradnji novog objekta. Trim staza u šumi Župetnica će ponovo dobiti uređene puteve i odmorišta za građane koji ju koriste.

Obnova gradskih bazena

Križevački bazeni sljedeći su na redu za obnovu. U suradnji s poduzetnikom koji je u najmu obnovit ćemo bazene i dječje igralište.

Završetak obnove kompleksa stadiona

Obnovu smo započeli s atletskom stazom i pomoćnim igralištem, a idući korak je nadogradnja tribina te izgradnja novog pomoćnog igrališta s umjetnom travom.

Izgradnja biciklističkih staza

Iako Grad kontinuirano ulaže u izgradnju biciklističkih staza u samom gradu, potrebno je krenuti korak dalje te izgraditi rekreativne biciklističke ceste, npr. biciklističku cestu uz potok Križevci – Čabraji koja je u planu u idućem razdoblju.

Povećanje izdvajanja za sportske klubove

Posljednje četiri godine kontinuirano povećavamo sredstva za amaterske sportske klubove te ćemo i dalje nastaviti u tom smjeru. Uz samu izgradnju infrastukture većina klubova ima problema s financijskom samoodrživošću te bez pomoći Grada ne bi mogli održavati treninge za djecu i mlade.

Izgradnja jeftinijeg doma za smještaj umirovljenika

U fondu za oporavak EU predlaže se mjera izgradnje domova na što bi svakako trebalo aplicirati. Uz sami smještaj osigurala bi se kuhinja i dnevni boravak, te bi cijene bile primjerene za osobe nižeg imovinskom stanja, što je danas nažalost slučaj za velik dio umirovljenika. Dom bi također imao stacionar koji bi se koristio i za pružanje palijativne skrbi korisnicima koji su otpušteni s bolničkog liječenja. 

Centar rane intervencije

Potrebno je uvesti program rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju kako bi se roditeljima i djeci pružila pravodobna podrška. Kvalitetnom i stručnom podrškom od ranih dana razvoja djeteta potiče se što optimalniji razvoj i preveniraju se mogući rizici.