Program 2021. - 2025.

Kultura

Kulturni društveni život grada važan je za dobrobit građana gotovo kao i infrastruktura pred njihovim domovima. Zato smo u proteklom razdoblju ulagali u kulturu na svim razinama. Tako je obnovljen naš jedini gradski prostor za kazališne predstave, Hrvatski dom. Pokrenute su mnoge manifestacije te obilježeni razni značajni datumi. Gradski muzej je proveo nebrojene izložbe kao i Gradska knjižnica, koja je proširila ponudu edukacijskih programa za svoje najmlađe korisnike. Kino dvorana će ovih dana iz obećanja postati stvarnost i s time ćemo zaokružiti kulturnu ponudu grada.

Povećanje sredstava za udruge koje provode programe u kulturi dalo je dodatni vjetar raznolikoj društvenoj ponudi.

U sljedećem razdoblju nastavljamo s obnovom Hrvatskog doma, posebice u dijelu proširenja pozornice. Dodatnu podršku Grada mogu očekivati svi koji se kvalitetno bave kulturom jer opće je poznato da kultura nije i nikada neće biti samoodrživa u manjim gradovima.

Konkretne mjere

Novi prostor Gradskog muzeja

S obzirom na veliku količinu muzejske građe koja je smještena u neadekvatnim prostorijama do kojih građani nemaju pristup te na veliku potrebu nove galerije jedino rješenje je preseljenje Gradskog muzeja. Istovremeno “Županijska palača” u kojoj je trenutno gradska uprava iziskuje ogromna ulaganja. U idućem financijskom razdoblju EU očekuju se sredstava na raspolaganju za obnovu kulturne baštine te je baš to povod koji bi mogao riješiti dva gradska problema. Gradski muzej će dobiti nove prostore, a stara i derutna zgrada će se obnoviti. Gradska uprava će se pak puno jednostavnije i bez velikih troškova preseliti u nove prostorije koje su već u vlasništvu Grada.

Buđenje kino scene

Izgradnjom nove kino dvorane otvara se prostor za buđenje nove kino scene u Križevcima koja je zapostavljena već godinama. Filmska umjetnost ide dalje, a mi moramo uhvatiti korak.

Digitalizacija društvenih djelatnosti gradske uprave

U proteklom smo mandatu proveli digitalizaciju gradske uprave u smislu uredskog poslovanja i kolanja dokumentacije te povezivanju svih gradskih ustanova na riznicu, kao i u dijelu usluga prema građanima, npr. izdavanje poreznih potvrda. Nastavit ćemo digitalnom transformacijom procesa podnošenja i odobravanja programa javnih potreba u kulturi, kao i drugih programa udruga, na način da će se se sve moći obavljati putem interneta i tako omogućiti transparentnost, veću učinkovitost i smanjenju troškova i vremena za udruge kako bi se više mogle posvetiti svojim programima za dobrobit lokalne zajednice.