Program 2021. - 2025.

Obrazovanje i odgoj

Kao nužni preduvjet za razvoj društva oduvijek je bilo znanje odnosno obrazovanje, što se posebno odnosi na obrazovanje i odgoj djece i mladih.

U razvijenim zapadnim sredinama obrazovanje, uvjeti u školama i općenito kvaliteta škola, glavni su razlozi migracija mladih obitelji. Pitanje školstva načelno je državna briga no mi kao grad koji gleda u budućnost moramo učiniti najviše što je moguće. Prvenstveno se to odnosi na infrastrukturu neophodnu za kvalitetnu provedbu obrazovanja i odgoja.

U mandatu je izgrađena nova sportska dvorana i provedeno još mnogo obnova infrastrukture te raznih projekata poput pomoćnika u nastavi, angažiranja još jednog logopeda u gradu, kupovine novog vozila za Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. Osigurana je besplatna prehrana za gotovo svu djecu te je u suradnji s Gradskim savjetom mladih izrađen Gradski program za mlade. Maturantima je pak omogućeno korištenje aplikacije za pripreme za državnu maturu, uloženo je u dodatnu STEM i drugu didaktičku opremu za srednje škole te su osigurane stipendije za deficitarne struke.

Konkretne mjere

Produženi boravak i cjelodnevna nastava

Kad stvorimo uvjete za cjelodnevnu nastavu učenici će pohađati školu u samo jednoj smjeni te će ranije završavati s nastavom. To je posebice važno za djecu koja pohađaju različite izvanškolske aktivnosti, sada nerijetko u kasnim večernjim satima. Tako bi se djeci oslobodio prostor da te aktivnosti provode nakon škole u vrijeme koje je primjereno njihovim godinama, a dio dana će uvijek ostati za kvalitetno provođenje vremena s obitelji i prijateljima.

Izgradnja treće osnovne škole

Nova škola rasteretila bi pritisak na postojeće dvije osnovne škole te bi sve škole tada brojem učenika odgovarale preporučenom standardu nadležnog ministarstva. Izgradnja škole financijski je vrlo zahtjevna dok je odobrenja i suglasnosti potrebno dobiti od nadležnog ministarstva. Ovo je jedan od najzahtjevnijih projekata za novo razdoblje no jednako takav se činio i nadvožnjak preko željezničke pruge koji je sada u izgradnji, praktički realiziran u jednom mandatu. Fond za oporavak EU predviđa financiranje takvih projekata.

Dodatno opremanje vrtića

Nakon energetske obnove i nadogradnje gradskog dječjeg vrtića sljedeća faza bit će dodatno opremanje i uređenje dvorišta. Osim gradskog vrtića u planu je i dodatno sufinanciranje opreme ostalim vrtićima na području grada. 

Izgradnja sportske dvorane pri Osnovnoj školi Vladimir Nazor

Završetak izgradnje sportske dvorane uz osnovnu školu Ljudevita Modeca označit će kraj dvadesetogodišnje agonije odlazaka djece u dislociranu dvoranu. Iako je OŠ Vladimir Nazor u nešto boljoj poziciji zbog postojanja male dvorane, to je ipak daleko od kvalitetnog rješenja kakvo učenici zaslužuju. Zato će sljedeći korak svakako biti izgradnja još jedne sportske dvorane.

Stvaranje sinergije obrazovanja i gospodarstva

Za bolju povezanost tržišta rada s obrazovanjem zalažemo se kroz čitav ovaj mandat. Nažalost, Županija kao osnivač srednjih škola ne vidi probleme koji se događaju u praksi i od rješavanja ovog problema nećemo odustati niti u sljedećem mandatu. Potrebno je pojačati upisne kvote za zanimanja za koja postoji velika potreba u gospodarstvu. Svojim participiranjem u županijskoj skupštini zalagat ćemo se upravo za ovakve probleme.

Upoznavanje umirovljenika s novim tehnologijama

Pučko otvoreno učilište pokrenut će projekte osposobljavanja umirovljenika i starijih osoba za primjenu novih tehnologija, radi kvalitetnijeg uključivanja u svakodnevni život i radi lakšeg ostvarivanja njihovih svakodnevnih prava  i obveza.