Kino Kalnik bilo je moje predizborno obećanje, jer ovaj grad zaslužuje imati funkcionalnu kino dvoranu. Odmah početkom gradonačelničkog mandata krenuli smo u analizu i pripremu za obnovu starog kina. Uloženo je 200 tisuća kuna za izradu kompletne dokumentacije jer smo jedino tako mogli doći do pravog stanja zgrade i procjene ulaganja u obnovu. Dokumentacija izrađena 2019. pokazala je da je potrebno oko 10 milijuna kuna za obnovu zgrade po današnjim standardima, kako bi zgrada bila sigurna i ispunjavala audiovizualne uvjete kakvi se danas očekuju. Obnova zgrade podrazumijeva novi krov, novi sustav grijanja, energetsku obnovu, nove podove, nove prozore i dr.

Opremanje dvorane u Razvojnom centru i tehnološkom parku

Zaključak je bio da je to previše gradskih novaca i da je puno racionalnije dodatno opremiti dvoranu u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci. (RCTP). Ta dvorana već ima osigurane sustave grijanja, hlađenja, vatrodojave, sanitarne čvorove, parkiralište itd. Naručen je idejni projekt kako bi se vidjelo je li to moguće te je nakon potvrde izvedivosti naručen i izvedbeni projekt opremanja.
Prema procjena projektanta trošak je oko 2 milijuna kuna sa svom opremom. To je 5 puta manje nego obnova starog kina i zasigurno pametnija odluka kako god postavili.
Dodatno opremanje uključuje 3d kino platno i projektor, kao i svu audio opremu. Izradu tribine, postavljanje fotelja umjesto običnih stolica te vizualno uređenje koje, osim same dvorane, uključuje i uređenje predvorje. Opremanje dvorane neće narušiti uvjete projekta iz kojeg je cijela zgrada izgrađena, a i oprema koja je naknadno nabavljena za jedan drugi projekt u potpunosti ostaje u funkciji. Za ovo dodatno ulaganje imamo pismenu dozvolu SAFU-a.

Kapacitet dvorane bit će 83 fotelje plus 2 mjesta za osobe s invaliditetom, a za neke druge potrebe moći će se još dodati stolaca za ukupno 100 mjesta. Nakon što se opremi, dvorana će biti puno atraktivnija za najam za različita događanja. Tada ćemo preko upravitelja RCTPa (KPC) raspisati poziv za dugoročni najam, a u redovitim će se terminima održavati kino projekcije. Ukoliko se na poziv ne javi nitko od kinoprikazivača koji posluju u RH, javit će se POU Križevci koje je registrirano i za obavljanje kino djelatnosti.

Raspisivanje javne nabave za opremanje očekujemo krajem ljeta, a završetak radova početkom iduće godine.

Staro kino koje sada propada u centru grada ide u prodaju i nadamo se kako će se pronaći investitor koji će uljepšati vizuru u nedavno obnovljenoj Frankopanskoj ulici.

Drago mi je da će, nakon više od desetljeća najava i obećavanja, Križevci konačno dobiti svoje kino!

A u srijedu, 1.srpnja 2020. godine u 9 sati održat će se javno predstavljanje projekta nove Sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci i projekta opremanja multimedijalne dvorane u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci.
Kako bi se mogle poštivati sve epidemiološke mjere, predstavljanje će se održati u dvorani u RCTP-u. Dođite, sudjelujte, pogledajte kako će izgledati ovi objekti, kada će početi radovi i tko će ih sve moći koristiti kada budu završeni!